Рали крос Криводол 2008

  На 23 и 24-ти август на трасето в град Криводол се проведоха 9ти кръг от надпреварата в автокроса и 4ти от рали кроса. Организаторите ни посрещнаха с нова трибуна за зрителите изградена на 2 тераси с място за бира, кебапчета, паркиране и разбира се публика.

  За дисциплината Рали крос технически преглед преминаха 26 машини. Със закъснение и съответната глоба в състезанието се включи и 27ми – БМВто на Старт Н Криводол, но не с познатия ни от предните кръгове водач.

Автомобилите направиха опознавателната тренировка по дългото 860м трасе, като с най-добро време излезе Ани Ванков, следван от Стоян Апостолов и Васил Василев. В официалната тренировка Васко бе най-бърз, Субаруто остана 6то, а Ани имаше проблем с Аудито и остана едва 9ти.

Завършекът на първия състезателен ден бе с Тур 1 на рали кроса. Червеникавите оттенъци от залязващото слънце и вдигащият се прах създаваха неповторима атмосфера. Каращият в последна серия Стоян Апостолов необезпокояван спечели тура с голяма преднина. Вторият и третият в тура – Петър Петров с Ланча и Крум Георгиев с ВАЗ караха в 4та серия и предложиха на публиката невероятно шоу в края на горещия ден. В същата серия караше и Радко Петров, но той финишира с дупка в блока на двигателя и прекрати участието си в кръга. Най-интересна, обаче, остана 3тата серия в която номер 48 Величка Димитрова с търпение и внимателна езда излезе първа и бе аплодирана от абсолютно цялата публика. В същата технически проблем спря един от фаворитите – Ани Ванков, а феновете бяха помолени да потърсят липсващ маркуч от аудито… разбира се срещу обещана награда.

 

Вторият тур по правилник се кара в неделния ден. Станахме свидетели на мъжка битка във всичките серии на тура, много атрактивни двубои и адски много грешки и завъртания, които поддържаха интригата до последно. Усилената работа през нощта на механиците на жълтото ауди дадоха резултат и първи излезе Ани Ванков, следван от Ладата на Крум Георгиев и на 2 секунди пред Стоян Апостолов. Най-атрактивна отново беше Сиерата на Анатоли Кръстев, който плъзгаше по завоите… може би заради липса на гуми.

Третият тур започна лошо за някои. Валентин Цонов – номер 19 – дойде на старта с видими… и чуваеми проблеми, завъртя 2 обиколки и отпадна от надпреварата. Ани Ванков беше наказан с 10s заради фал старт. Невероятно преследване показаха новият пилот на БМВ-то и Величка Димитрова, която успяваше да го държи зад себе си. Голямата атракция в този тур ни предостави номер 12 – Щерю Тодоров, които след сбутване с останалите пилоти на първия завой след старта се озова по корем върху предпазните гуми.

Приятната изненадата във финал C беше повеждането на номер  9 – Красимир Петров, а в края на колоната се заформи ожесточен спор. В крайна сметка Краси Попов отпадна, а във финал B продължи Анатоли Кръстев, който го следваше по петите.

 

От първа редица във Финал B стартираха Петър Петров с Ланча Делта и Ланча Самарата (със същия двигател) на Васил Василев. Страхотна борба между двамата за първата позиция, като всеки път когато Ланчата излизаше на старт финалната права се забелязваха нови поражения по купето. В крайна сметка Васко остана 2 завоя преди финала с което остана на 11то място, а Петър Петров трябваше да покаже на какво е способен с машините от финал А.

  Минута преди старта на големия финал водачът на бургаския клуб Вромос обяви, че Петър няма да стартира. От първа редица потеглиха Стоян Апостолов и Крум Георгиев като на старта ясно си пролича предимството на подготвената в Англия машина. Отново безкомпромисна победа за пилота на Елена РТ Стоян Апостолов, втори Крум Георгиев Плевен Рейсинг с Лада, следван от Форда на Веселин Атанасов от Вромос, четвърти – Сашо Иванов (Монтана Рейсинг) с една много добре подготвена Лада, пети след редица технически проблеми остана Ани Ванков (Старт Н Криводол), а шести, за съжаление без да стартира, остана Петър Петров от Вромос.

Освен класирането, в историята ще останат и лафове като коментарът „Ланча Самарата”, пуснат от Стилиян по уредбата по повод ланчовия двигател в самарата на Васил Василев и репликата на Сашо Атанасов на награждаването „Круме, леко да не удавиш „Рибата””

Advertisements

2 thoughts on “Рали крос Криводол 2008

  1. Я, единствения интерес от дама. Интересно 🙂
    Събота и неделя е рали кроса в Разград, но за съжаление трябва да огрея на друго място.

    Уточнение за Маги: статии и галерии със снимки занапред ще има в http://bgrally.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s