Как (не) се готви лазаня :)

Подготовка:

1.Намираме момиче, което да каже как се прави лазаня. Готварска книга не сме отваряли през живота си, но от МЕИ-то още мразим да четем техническа литература. Много по-лесно е с питане.

2.Намираме друго момиче (по скучните да се ограничат с това от т.1), което да приготви сосове. Това пък, защото не обичаме да стоим покрай печката… освен когато опитваме. С повече ръце нещата стават по-бързо, особено, когато се гони deadline, демек – ако не сготвим навреме ще пукнем от глад.

Продукти:

Така или иначе, наумили сме си да готвим лазаня. Влизаме в супера и търсим кори за лазаня. Предимство е, ако са ни ги показали предварително как изглеждат, защото и етикети не обичаме да  четем. Ако четем всичките… ще трябва да спим в магазина. Особено пред щанда за месо.  Бански старец от Ловеч, Плевен, Търново? Защо не е от Банско – „Банско ле си“?. А Хамбургският салам? Да се върнем на корите. След две кръгчета в магазина вече сме ги открили. Вземаме кутия – не две. Повтарявам ЕДНА. Дори за свински порции са ни необходими по малко от кутия.

Споменах ли месо? Да, разбира се! Най-добре пилешко. Може и кайма… ама от онези пакетчета +10, +20 и повече проценти. Проценти повече качество? Количество? Боя и сланина? Това е производствена тайна.

Минаваме покрай зарзаватчийницата. Мислим за ракията, която сме изпили за здравето на колежките в службата, за чушки, доматки, сиренце… не салата, бе… лазаня ще правим. Вземаме набързо малко зарзават и се прибираме.

Приготвяне:

Намираме момичето от параграф едно, точка две и запретваме ръкави(те й). Малко масло, малко брашно… и внимаваме да не я направим да изглежда като призрак, след като се спънем в бордюра на терасата…няколко пъти. Ето защо тя ще направи соса.

Вземаме тревите, лука и целулозата и ги нарязваме на дребно. Повтарям на дребно, не сме в стопански двор. Малко мазнина, айде и в тигана. От това ще стане плънката…или поне така се надяваме. По някое време в играта влиза и месото… ама този момент го пропуснах.

С ловко, каубойско, движение и превъртане вадим една тава от долапа. Възможно по-голяма. Големи хора, гладни хора. Препоръчително е тавата да е дълбока и най-вече продълговата. Правоъгълна тава за правоъгълни кори. Ако изберем кръгла в първите два параграфа ще добавим и ножици за ламарина. Докато не извадим лазанята от печката, не можем да сме сигурени кори за лазаня ли сме използвали  или листове ламарина. Вярно, само на тегло не си приличат. Ламаринен лист с тези размери тежи около 2 пъти по-малко.

Следва художествената част. Плескайте със замах. Върнете си го на родители и учители по рисуване, обявили Ви като заплаха за живописта. (Да живеят бояджиите!) Малко мазнина, ред кори, черпак сос и със замах два от плънката, кашкавал за вид и пак кори, пак с големия черпак…( ех, ако беше се навел по-бързо, нямаше да се налага да пускаш пералнята, а само щяхме да изтъркаме стените).

…И накрая кори, сос, много кашкавал. И фолио, алуминиево. Да, да, същото, което лепите по прозорците лятно време. Всичко, така сглобено, се хвърля във фурната. Точно така… с тавата. И чакаме… За нищо на света не махайте фолиото преди да извадите лазанята от фурната. Ако го направите… няма да разберете кори ли има най-отгоре или се опитвате да нарежете капака.

Бон Апети🙂

29 thoughts on “Как (не) се готви лазаня :)

  1. Месото трябва да е свинско. Най-добре хубаво шарено месо, което да ти смелят пред теб в магазина. И после с тая кайма си правиш червен сос, точно като за спагети. И няма нужда от изпълненията с фолиото – вместо в тава с фолио отгоре, лазанята с прави най-добре в дълбока тава от йенско стъкло с капак – хем е дълбока и става прилично дебела лазанята, хем е прозрачна и виждаш докъде е стигнала, хем има капак и лазанята не изсъхва.

  2. Влади, ще взема предивд всичко казано от теб за следващия опит. Както може да се досети човек имам повече от кутия кори🙂
    А в йенската тенжера на колко пласта я правиш и как, по дявалите, подреждаш корите? Сигурно използваш ножицата за ламарина😉 Като взема да ги троша стават на ювка🙂

  3. Правоъгълна тава се взема, за да се реди лесно. Колко слоя – не знам, но цялата дебелина става около 6-7 см (по спомени).
    Иначе като плънка – сос бешамел, сос кайма+домати, отделно мариновани гъби, начупено сирене, настърган кашкавал, евентуално листчета шунка.
    А корите се варят преди да редиш лазанята🙂

  4. Браво бе Василев, научил си си урока! Само не разбрах ще ядем ли лазаня или не!? И вместо с жени става ли с мъже😉

  5. Правилно си се ориентирал, Василев, че с питане става по-лесно отколкото с четене. Но следващата стъпка в еволюцията на мързела е да накараш да ти покажат как става, вместо да ти обясняват. Та затова би ли изпратил момичетата от т.1 и т.2 в къщи да врътнат една показна лазаня. (Според мъжа ми дори не е нужно да могат да готвят)😉

  6. много прекрасно става ако всеки етаж се залее със сос бешамел. за приготвянето му – питай девойката от параграф 1, която отговаря за сосовете🙂

    вместо с кайма, за любителите на всичко останало в лазанята може да се сложи всичко останало, но е божествено, когато се добави някакъв вид топено сирене

  7. Доста се забавлявах с тази (не) готварска рецепта ;))) Не съм по месото, пък май за сега не съм нито в категория 1, нито в 2, така че не мога да помогна със съвети, но бих се включила в смеха покрай подготовката! Да Ви е сладко (за следващия път) мосю!😉

  8. Браво, Василев! Страхотна лазаня! 😉 А дали ние, жените от твоята агитка можем да заменим т.1 и т.2 с някой готин мъж, който знае как се приготвя лазаня? И още едно запитване снимков материал не се ли придвижда към тази прекрасна рецепта? 😛

  9. Вили, на първия ти въпрос можеш да видиш отговор по горе.
    Снимков материал не очаквай. Толкова беше вкусна, че бързо я изядохме и през ум не ми мина да я снимам😉

  10. Ще ме накараш и аз да разказвам за кулинарните приключения…
    Иначе проба-грешка, проба-грешка, докато не стигнеш до момента, в който така ще се наяждата с вкусна, вкусна лазаня, че даже няма да ти се пише😉

  11. Охохо, като ще има писмени благодарности да взема да ти пиша пак ли😉
    А като сте се заговорили за кулинарни приключения и аз мога да опиша 2-3 резила :)) Хаха! Като се сетя и ме напушва и смях и яд!

  12. Иво, аз за вашето нищо не съм казала – щом сте го изяли, значи не е страшно. Говорех за пробите и грешките, които споменала Жени😉 А моята одисея със сладкишите определено си е РЕЗИЛ – щото не ставаше и за ядене. 1-ви опит – правя кекс по рецепта, съотношение, градуси, минути – надува се, мирише хубаво (аз спокойна влизам в банята). Като излязох – някаква коричка лееека опечено, а вътре (имам предвид по-голямата чат) – съвсем сурово! 2-ри опит – ябълкова пита – всичко щеще да си е наред, ако не слушах мама, че се печала трудно и аз час и нещо я оставих и като погледнах – имахме си голямо въгленче. Аз не се отказвам лесно и направих 3ти опит с някакъв сладкиш, който пак не се беше опекъл …. и съм се предала, пък и от сладко се пълнее, пък и шоколада хубав и достатъчно сладък го правят ;):)

  13. А пък колкото до прописването ти в „женския блог“ – ако с нещо успеем да те развълнуваме, спокойно можеш да споделиш. Вярвам никой няма да те обвини, че си станал по-малко мъж от това🙂

  14. Хахаха, да кажа че съм се впечатлила от кулинарните ви възможности, ще излъжа.
    Вие от кои кори за лазаня купувате, че и фолио се слага отгоре за да омекнат? Има си такива почти готови,които без нищо си стават. Освен това като сложиш тва фолио как ще се запече отгоре кашкавала. Но всъщност това не ви трябва, тъй като по вашата рецепта кашкавал се слага в плънката. А отгоре какво е? Може би гъбите? Или кисели краставици?
    ……
    Питай другия път момиче номер 3, пък може да се окаже правилен избор………..

  15. Веси, я не се заяждай. Рецептата си беше много добра. Кашкавал има и отгоре😛
    А ти вместо да те питам ме покани и ми направи🙂 Аз да видя как се прави на място🙂

  16. Абе аз знам с какво се боде, ама … като е опечено до някъде трябва да загори, за да ти се изпече и отвътре😉
    А за другот и аз това имах впредвид, хехе🙂

  17. Ей! Ама ти си бил маестро-готвач, щом владееш тънкости като клечката за зъби!😉
    Интересно може ли да се изпълни тази рецепта, ако се обърнат половете по параграф 1 и 2?😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s