Магията на Родопите – с. Гела (ежегодно гайдарско надсвирване 2010)

Отидох. Години наред копнеех за това. Накрая успях.
В петък вечер след работа. Мястото и времето на срещата са известни. Тръгването, обаче, не. В крайна сметка потегляме. Отиваме в Родопите, родното място на Орфей – с. Гела за традиционното гайдарско надсвирване.


Пристигаме късно през нощта и разпъваме лагера под взора на звездите и мъждукащата жълта светлина от петромаксовата лампа. (Добре де… имахме челници и фенери.)

И…разбира се… не легаме да спим. И как бих могъл. Бях превъзбуден от очакването, тръпнех при мисълта да чуя песента на каба-гайдите.

Утрото настъпваше бързо в игри и закачки около огъня. Неусетно поляната пред сцената се изпълваше, замириса на цвъртящи на скарата пържоли и въртящи се чевермета, градусът на настроението започна да се покачва и тогва на сцената излязоха първите участници.

Започнаха най-малките. И по цялата планина  се разля песента на гайдите… да се чуди човек малките гайдари от къде намираха толкова сила на надуят мяха.

Докато едни свиреха, други си похапваха спокойно…

…тръпнеха в очакване…

…позираха…
…учеха се от майсторите……или стискаха палци и се радваха на останалите участници.Напрежението нарастваше, гайдите ставаха все по-силни, а музиката все по пленителна. Докато в един момент излязоха тези двама сладури и оставиха хората безмълвни. Кратък миг тишина и публиката избухна. Логично последва изпълнение на бис.


Цялата поляна беше на крака и тогава на сцената излезе бай Тасо. За да покаже, че на гайда може да се свири от невръстна детска възраст до преклонни старини. Годините и майсторството му отново накараха хората да притаят дъх. Гръдният му кош се разшири, мяхът се изду, старите му ръце се разшаваха с невероятна бързина и гайдата запя своята родопска песен. Всички слушаха в захлас стария майстор.Предчувствахме кулминацията и тя не закъсня. На сцената се качи набит здрав мъж – Стефан Янев, любовно прегърнал каба-гайдата и щом я погали из планината се разнесоха мощни родопските мотиви. Любомир Петов със силен басов глас заля цялата поляна. За секунди се изви огромно хоро, криволичещо между журито и другите дървета. Чувстовото беше невероятно, обхвана ме неупесуем възторг, адреналинът ми преливаше. Цялата гора ехтеше под звуците на каба-гайдата и веселите подсвирвания на водачите на хорото.Времето беше спряло. Бях в опианение. Всички скачаха и се радваха. Боровете се поклащаха в такт. Изживяването беше невероятно. Всеки трябва да отиде и да види това. Да отиде и послуша душата на Родопа планина.


С тъга напускам това невероятно място. Живот и здраве догодина отново ще се върна при Орфей и трепетно ще се заслушам в приказната музка на родопчани!

Реклами

9 thoughts on “Магията на Родопите – с. Гела (ежегодно гайдарско надсвирване 2010)

  1. Страхотно! И аз от много време се каня да отида и все нещо се случва. Само при мисълта за звука на каба-гайдите и настръхвам. За завиждане си 🙂

  2. Аз пропуснах тоя шанс през 2007-в центъра на Широка лъка видяхме човек,чийто автомобил беше пострадал от лошия път до мястото на събора,беше следобяд и автобусчетата вече бяха понамалели и се отказахме….но….неминуемо ще го посетя в скоро време!

  3. Страхотно Иво!!! Искрено ти завиждам за това невероятно преживяване 🙂
    Дядо ми свиреше на гайда и кавал. Има много грамоти и медали, но за съжаление вече староста не му го позволява.
    Много се радвам, че има такива деца, които да запазват традицията на нашите предшественици. Евала за това на малките сладури! Евала за това, че има кой да организира такива мероприятия! Евала за снимките и най-вече за статията, справил си се като истински репортер :)))
    п.с. дано съветите за екипировката да са свършили работа 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s