Дани и „Щастливият принц“

       dani1

Днес е денят на Дани! Всички нея гледат, всички за нея говорят, за нея са цветята, за нея са бонбоните. Днес е дебютът й на голямата сцена. Честито, Дани!

Всъщност днес е официалният дебют на Дани на театралната сцена. Неофициалният мина преди известно време, но тя го покри.

И така. От доста време имаме покана за постановката „Щастливият принц“. И денят дойде. И дойде бързо. А за Дани – дваж по-бързо:

„Дойде си Иво!!!!
Постановката
Дойде си
Имаше толкова много време
Излетя
Има и ‘щрес’ вече“

Събота, 10:30, „Сълза и смях“. Събираме се на входа. Катя раздава билети и ходи да купува нови. Ставаме все по-нетърпеливи с наближаване началото на представлението. При първия опит за влизане, получаваме силен отпор с обяснение за забавяне, защото имало хора от телевизията. Иха, от телевизията вече знаят за Дани :).

Пуснаха ни. Ентусиазирани дружините наши хукват навътре, прескачайки малки деца и техните баби, всякой гледа само да бъде напред и мястото отредено на мига да заеме.

Настаняваме се.  Почти целият шести ред е пълен с приятели. И пети… и на четвърти има… май до най-отпред. Роднини, приятели от танците, приятели от първата специалност, приятели от втората специалност, приятели…

        – Извинявайте, а вие от кои сте? – ме пита едно симпатично момиче.

        – Ние – от тези с танците.

        – Ние сме с дървообработката.

Светлините изгасват, „Благодаря, че си изключихте телефоните“, „Ама, моля ви се“, свири туш (преувеличих) и представлението започва.

Излизат. Един актьор, актриса, сцена първа, принцът заема своето място, а цялата зала с трепет очаква да излезе нашето Дани: „Това тя ли е? – Не, не, не още… – А това?“

И тогава се появи тя – очарователна в дългата си червена рокля, малко притеснена и с леко несигурно гласче:

        – По-хубав е отколкото човек може да си го представи – иии… припада в ръцете на колега. Втора реплика и… пак припадък.

Ама толкова истински изглежда. Вероятно си представя как се отпуска в силните, кадифено нежни ръце на Лео… Не днес – има време за това. Като виждам как артистично го дава, няма да му е лесно на Лео – „Любими, заведи ме на най-прекрасното място на света, аххх…“ – и ще припадне. А когато й омръзне Лео, разбира се след много, много години: „Оооо, боли ме главата…“ и пак отработеният припадък.

Мечтаният мъж бързо върна увереността на Дани – знае ли човек – може Лео да види записа от телевизията.

Танцовата школовка проличава в последвалия менует. Най-грациозна от всички дами е нашата Дани. Леко на сцената стъпва и игриво бедрата поклаща в зелената рокля широка –  зрителят без дъх да остави.

С таз` осанка, стройна кат` фиданка, хубавата Йорданка разпознаваема е дори и в сянка – било тя дама или морски вълк, просяк или образ зад платното. И зле да виждаш ти, Дани ще познаеш по прекрасните черти и усмивката чаровна запомни, защото в бъдеще ще я гледаш по ТВ.

За голямо наше съжаление, както времето до пиесата бързо отлетя, така и самата постановка в кратък миг мина, с много трепет в сърцето и бръчки по лицето от огромните усмивки и сълзи пролети.

Принцът падна и статуя нова градът реши да направи. Тогава Дани на постамента стъпи и гордо се изпъчи: „Това, разбира се, ще бъде моя статуя“.

Вълнението ескалира, ръкоплясканията не спират, Дани зад завесата изчезна, а ние захласнати с подаръци в ръце останахме. След миг, на бис се появи и цветя и сладки за дебюта получи.

Стоим отвън и чакаме звездата, говорим за играта… от гледна точка на критици или пък всъщност – на кибици. Но какво ли ни разбира на нас главата от изкуството театрово.

От театъра излезе Дани с очи грейнали и пълни с възбуда, с ръце заети с огромните букети. С аплодисменти нови я групата отрупа. Време е за снимки с изгряваща звезда и подобаващо завършване с чаша вино и мезе.

Днес е денят на Дани!

Честито, Дани! Играй винаги с този плам и отдаденост, винаги така чистосърдечно. Не губи чаровната си усмивка и пази детето в теб, което те въведе в дебрите на театралното изкуство!

dani002

ПС: Една крачка по-близо до… Лео 😉

Advertisements

3 thoughts on “Дани и „Щастливият принц“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s