Точки вместо оценки за учениците

(В) Тази сутрин по една от националните ни телевизии една тиква обяснява предимствата на точковата система за оценяване изпитите на учениците.

Всъщност, нищо такова не прави.

Тиквата казва нещо друго, много по-важно: МОН няма намерение да се бори с неграмотността, МОН иска да я прикрие.

Очевидно това е официалната позиция на МОН, защото тиквата ръководи това министерство… почти. Тиквата е този, който каза, че на матурите вече няма да може да се преписва и при когото журналисти се прескачаха да ходят с телефони, диктуващи отговорите на „тайните“ въпроси.

За МОН не е проблем, че има 17000 неграмотни. МОН се чуди какво да прави завършилите основно образование с двойки, защото развалят статистиката. Само на мен ли „основно“ ми вади очите. За недовиждащите: ОСНОВНО! Завършилите с 2 нямат основно образование. Нямат никакво образование. Тези хора нямат нужда от средно образование. Тези хора имат нужда от специфична помощ, съобразена с проблемите им.

„Има деца, които не желаят да учат, не мога да учат, имат социален проблем, ааа, имат най-различни проблеми от друго естество, което нас ни задължава, като общество, да ги подкрепяме постоянно…“

Според зам. министъра на тези деца ще помогнем като ги караме да завършат още една образователна степен. И те ще успеят – къде защото на преподавателките им е писнало да се занимават с хулигани или защото паралелките ще се разпаднат, или никой няма идея как да се грижи за дете със специални нужди, или… поради ред други причини. А след това и висше – на касата пред университета става лесно. И тиквите ще са доволни, защото статистиката ще показва как в една страна, почти без деца, всички са с дипломи. А всъщност те нямали ОСНОВНО!

Не така ще интегрирате хората с проблеми, господин зам. министър. Така ще ги научите, че обществото е длъжно да ги бута напред, дори когато те искат назад. Всъщност, това не е вашия ресор. Вас ви интересува да няма скъсани след 7ми клас – „да продължат максимален брой ученици“. Следващата година въпросите ще са още по-лесни, но пак ще има много двойки, защото всеки продължава в училище, пък било и не толкова добро. Другото е проблем на някой друг… на обществото!

Не е важно, че си неграмотен. Важно е да няма двойки!

„Боже, колко мъка има по този свят, Боже!“

 

Advertisements

One thought on “Точки вместо оценки за учениците

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s